RankMath vs Yoast SEO

Je website laten groeien met de beste SEO plugin

Meer bezoekers op je website met zoekmachine optimalisatie

RankMath Vs Yoast Voor SEO In Elementor

Welke SEO plugin is het best voor mij?

Voor lange tijd was Yoast SEO de go-to optie als het ging om SEO plugin’s voor WordPress en Elementor. Vanaf de lancering in 2010 is deze plugin razend populair, en dat is ook niet gek gezien de beginner friendly interface en de mogelijkheden die de gratis plugin biedt. Maar sinds 2018 is er een nieuwe speler op de markt; RankMath. Sinds de lancering van deze tool is de keuze voor de juiste plugin opeens een stuk minder eenduidig geworden. Beide plugins bieden excellente interfaces aan, met veel goede tips en beide zijn geschikt voor iedereen die met SEO aan de slag wil gaan, van de absolute beginner tot SEO goeroes. Toch zijn er ook verschillen, dus de grote vraag is nu; RankMath vs Yoast SEO, welke plugin is het beste voor jou? 

Daarom zetten wij de voor- en nadelen voor je op een rij zodat jij meteen met de plugin aan de slag kan die het best bij jouw behoefte past.

Je Zoekwoorden Beter Inzetten

1. Zoekwoord Optimalisatie

Het optimaliseren van de zoekwoorden vormt de absolute basis van SEO, en zou dus ook in elke SEO plugin moeten zitten. En dat is bij beide ook het geval. Zowel Yoast als RankMath geven je de mogelijkheid om je belangrijkste zoekwoorden in te voegen, zodat de plugin kan controleren of de woorden vaak genoeg terug komen, goed verdeeld zijn over de tekst en je kan voorzien van tips voor gerelateerde zoekwoorden.

Yoast laat je weten door middel van een gekleurd bolletje of je tekst SEO-proof is. Een groen bolletje betekent dat je het goed gedaan hebt, bij oranje is er verbetering mogelijk en zie je een rood bolletje? Dan weet je dat er nog werk aan de winkel is.

yoast seo feedback
yoast keyword feedback

Zoekwoord analyse Yoast SEO

RankMath vs Yoast SEO
Rankmath Keyword Feedback

Zoekwoord analyse RankMath

RankMath heeft een soortgelijk systeem, maar beoordeeld de tekst van een schaal van 1 tot 100, waarbij alles boven de 80 als goed kan worden beschouwd.

Beide plugins bieden dus soortgelijke mogelijkheden op het gebied van zoekwoord optimalisatie, maar het beoordelingsschaal van RankMath is iets gedetailleerder, dus op dit criterium is RankMath de voorzichtige winnaar.

Winnaar: RankMath

hoe schrijf je je content optimaal?

2. Content optimalisatie

Content en zoekwoord optimalisatie gaan hand in hand. Zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst proppen waardoor het voor de gebruiker niet meer leesbaar is, is niet langer de manier om hoog in Google te komen. Naast het zorgvuldig toepassen van de zoekwoorden in de tekst, is ook de leesbaarheid van de content van belang.

Net als met het zoekwoord, geeft Yoast SEO ook voor de content een groen, oranje of rood bolletje. De plugin bepaalt of jouw tekst leesbaar is, en geeft tips hoe je dit kan verbeteren, bijvoorbeeld door in de lijdende vorm te schrijven, koptekst-verdeling en alinea lengte.

Yoast content feedback

Content analyse Yoast SEO

RankMath content feedback

Content analyse RankMath

RankMath is op dit vlak wat summierder; de schaal van 1 tot 100 staat los van de content, en ook de tips die zij geven zijn beperkter dan die van Yoast.  Op dit vlak is Yoast dus de betere plugin.

Winnaar: Yoast SEO

Voor de echte sEO specialisten

3. Overige SEO tools

Naarmate je meer kennis krijgt van SEO, is de kans groot dat je behalve het optimaliseren van je zoekwoorden en content je meer SEO tools wil inzetten om Elementor website hoger te laten ranken. Gelukkig hebben beide plugins deze functies, denk hierbij aan dingen als;

  • Integratie met Google Search Console
  • Automatische canonieke URL’s
  • XML Sitemaps
  • Optimalisatie voor Social Media
  • Breadcrumbs voor SEO
  • Site verificatie
  • Schema markup

Als beginner zullen beide plugins je even goed kunnen helpen, echter, als je verder wil gaan in de wereld van SEO, zal RankMath je beter kunnen bedienen. Veel meer functies waar je bij Yoast voor moet betalen zijn bij RankMath gratis, en er zijn tal van functies in de betaalde versie van RankMath beschikbaar die in Yoast niet te vinden zijn. Zoals een integratie met Google Trends, geavanceerde redirects, SEO dashboard in Elementor, SEO voor afbeeldingen en nog veel meer.


Wil je dus meer dan de basics? Dan is RankMath in deze categorie de beste keuze voor jouw.

Winnaar: RankMath 

Voor elk niveau wat wils

4. Gebruiksvriendelijkheid

Wat gebruiksvriendelijkheid betreft is het moeilijk om te zeggen welke plugin beter is voor SEO in Elementor. Beide zijn gemakkelijk voor het eerst op te zetten, hebben een stapsgewijze wizard die je door de basics heen leidt en hebben een dashboard waar je alles in kunt terug vinden.

RankMath heeft een moderner dashboard met een mooie UX. In de “Easy Mode” zijn alleen de elementen geactiveerd die je als beginner nodig hebt, als je gaat voor “Advanced Mode” zullen alle onderdelen beschikbaar komen.

Rankmath SEO Dashboard

Dashboard van RankMath

Yoast SEO dashboard

Dashboard van Yoast SEO

Yoast SEO heeft een dashboard dat er voor de nieuwe gebruiker wat gedateerd uit kan zien. Sinds de lancering van deze plugin is er eigenlijk weinig aan het uiterlijk veranderd, wat voor doorgewinterde gebruikers prettig is, maar voor nieuwe gebruikers als ouderwets kan worden ervaren.

Ondanks de basic lay-out bevat het dashboard alle functies die je, zeker als beginner, nodig hebt.

Een winnaar in deze categorie is moeilijk aan te wijzen, omdat het erg afhankelijk van smaak.

Winnaar: Gelijk

Welke plugin is het beste?

RankMath vs Yoast SEO

Met twee overwinningen en 1 gelijkspel Komt RankMath als winnaar uit de bus in de RankMath vs Yoast SEO strijd. Echter ontlopen deze plugins elkaar nauwelijks, en wordt het grote verschil pas gemaakt als je jezelf onder gevorderde schaart op het gebied van SEO. Wie alleen gebruik wil maken van de basiselementen van SEO om zijn of haar Elementor website te optimaliseren, kan het best voor Yoast kiezen.

Yoast is gemakkelijk op te zetten, heeft een simpel en overzichtelijk dashboard en kan je voorzien van goede, concrete tips om je content en zoekwoorden te optimaliseren. Wie echter dieper in de optimalisatie van zijn website wilt duiken, kan beter kiezen van RankMath. RankMath biedt aanzienlijk meer mogelijkheden met de overige tools die zij aanbieden.

Of je dus het best voor Yoast of voor RankMath kan kiezen voor het optimaliseren van jouw website, is afhankelijk van jouw SEO niveau; ben je een beginner? Ga dan voor Yoast SEO, heb je al ervaring en wil je verder gaan dan de basis? Ga dan voor RankMath.

SEO uitbesteden

Denk jij nu; ‘Hartstikke leuk dat ik nu weet welke plugin het beste is voor SEO, maar ik heb hier eigenlijk helemaal geen zin in?’ Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Je doet immers het liefst waar je goed in bent, en in jouw geval is dat wellicht niet SEO. 

Gelukkig vinden wij SEO hartstikke leuk. Dus, wil je beter gevonden worden in de zoekmachines? Dan willen wij jou graag helpen!

Wij zijn SurfSupp

Drie ondernemers, marketeers en vrienden bundelen hun krachten om andere ondernemers en bedrijven zowel offline als online te helpen.
Wij houden van transparantie, eerlijkheid en vertrouwen. Dat zijn tevens ook de kernwaarden van SurfSupp, deze vormen de basis voor alle overeenkomsten. Wij werken graag nauw samen met onze opdrachtgevers om zo samen tot de perfecte digitale golf te komen.
IMG 8654 scaled

Ontmoet het team

de blije gezichten

Wessel Bruinsma

Diedrik Bruinsma

Koen Wisselink

Laten we afspreken

De koffie, thee, bier of fris betalen wij!

Bel ons

0630762089

Stuur ons een bericht

info@surfsupp.nl

Wat leuk dat je op onze website surft! Kijk en lees gerust rond. Liever direct contact? Stuur ons dan vooral een Appje en we nemen binnen no-time contact met je op!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.