Demografische Targeting
Home » Kennisbank » SEA » Doelgroep » Demografie
Inhoudsopgave
Introductie
Google geeft ons de mogelijkheid om onze Ads specifiek te richten op de doelgroep door middel van doelgroep targeting. Dit kan onder andere door middel van demografische targeting. Demografische targeting zorgt ervoor dat je je advertentie specifiek kan richten aan consumenten waarvan jij denkt dat ze opzoek zijn naar jouw diensten. Er zijn een aantal demografische kenmerken waar je je op kunt richten.
Leeftijd
Allereerst kun je je campagnes richten op verschillende leeftijden. Als je dit niet doet, wordt je advertentie vertoond aan iedereen, mits hun zoekterm overeenkomt met jouw zoekwoorden natuurlijk. Dit is in sommige gevallen prima omdat niet alles leeftijd bepaald is. Echter, als je bijvoorbeeld verzekeringen aanbiedt voor 65+’ers, is het niet heel relevant als jouw advertentie wordt vertoond aan 18 jarige. Je kunt je richten op de volgende leeftijdscategorieën: ‘18-24′, ’25-34′, ’35-44′, ’45-54′, ’55-64′, ’65 en ouder’ en ‘Onbekend’.
Gender
De volgende mogelijkheid is om je advertentie te richten op gender, oftewel het geslacht. Eigenlijk spreekt dit redelijk voor zich, je kunt je richten op ‘man’, ‘vrouw’ en ‘onbekend’. Deze targeting kan handig zijn als je bijvoorbeeld tuinartikelen verkoopt en uit jouw gegevens blijkt dat dit over het algemeen een hobby is waar meer vrouwen dan mannen mee bezig zijn.
Inkomen
In sommige landen is het ook mogelijk om mensen te selecteren op basis van hun inkomen, hier kun je je richten op: Hoogste 10%’, ’11-20%’, ’21-30%’, ’31-40%’, ’41-50%’, ‘Laagste 50%’ en ‘Onbekend’. Jammer genoeg voor de adverteerder, en gelukkig maar vanuit het privacy perspectief van de consument gezien, is dit in Nederland en de rest van de EU niet mogelijk.
Uitsluitingen
Net zoals je je op mensen kunt richten op basis van hun leeftijd en geslacht, kun je mensen ook uitsluiten gebaseerd op hun demografische gegevens. Stel je hebt een sportschool speciaal gericht op vrouwen, kan het handig zijn om de doelgroep ‘man’ uit te sluiten. Echter moet je er wel rekening mee houden dat een deel van de gebruikers aangemerkt staat als ‘onbekend’, deze groep kan dan mogelijk de advertentie niet te zien krijgen terwijl ze in werkelijkheid wellicht wel in de doelgroep vallen. Zo is de keuze om ‘onbekend’ uit te sluiten of niet een met veel impact op de vertoningen en het aantal klikken.